Woninginrichting

Alles over trappen en deuren

By - Tom Cosyns

De energietransitie

Waarschijnlijk weet je dat we midden in de energietransitie zitten. We gaan van vervuilende energiebronnen, zoals steenkolen en aardgas, over op volledig duurzame energiebronnen, zoals windmolens en zonnepanelen. Het uiteindelijke doel van deze energietransitie is het tegengaan van de klimaatverandering. Aan deze energietransitie kleven echter wel een aantal nadelen. Overstappen energie bij consumenten zorgt voor een grote concurrentie tussen de verschillende leveranciers.

Het reguleren van de energieproductie is niet eenvoudig

Bij een kolen krachtcentrale kan de energieproductie eenvoudig worden gereguleerd Als er meer of minder vraag is naar stroom kan daar gemakkelijk aan worden voldaan. Stel dat er groene stroom wordt geproduceerd bij windkracht negen of als het erg zonnig is. Dan kan het gebeuren dat er meer energie wordt geproduceerd dan op dat moment nodig is. Groene stroom kan niet grootschalig worden opgeslagen, met als gevolg dat dan een deel van de groene stroom verloren gaat.

Met groene stroom wordt soms gesjoemeld

Nederlanders die graag groene stroom willen zijn doorgaans bereid om daar meer voor te betalen. Er zijn energieleveranciers die aan deze vraag voldoen door grijze stroom te verkopen als groene stroom. Hoe ze dat doen? Door het kopen van groencertificaten van andere landen kunnen ze net doen of hun grijze stroom groen is. Wil je echt groene stroom? Dan moet je een energieleverancier die zijn groene stroom bijvoorbeeld opwekt met Hollandse wind.

Aan de energietransitie hangt een behoorlijk prijskaartje

De energietransitie brengt kosten met zich mee op individueel niveau. Investeringen in bijvoorbeeld zonnepanelen of in een warmtepomp kosten behoorlijk veel geld. Er ligt een voorstel bij de Tweede kamer om het vervangen van een cv- ketel door een nieuwe cv-ketel te verbieden. Wordt dit voorstel aangenomen dan mogen cv-ketels alleen nog maar vervangen worden door bijvoorbeeld een waterpomp. Daar hangt een stevig prijskaartje aan. Een nieuwe cv-ketel kost circa € 2/000, terwijl een waterpomp circa € 9.000 kost. De energietransitie brengt ook kosten mee op landelijk niveau. Via de energiebelasting betalen de energiegebruikers mee aan de energietransitie. Oneerlijk is dat niet iedere energieverbruiker even veel energiebelasting betaald. Gebruikers die beschikken over voldoende geld om bijvoorbeeld te investeren in zonnepanelen hoeven over de stroom die ze zelf opwekken namelijk geen energiebelasting te betalen, terwijl gebruikers die dat geld niet hebben energiebelasting moeten betalen over hun hele energieverbruik.

De vervuiling van ons uitzicht

Er zijn mensen die van mening zijn dat onze horizon door de vele windmolens wordt vervuild. Andere mensen vinden de weilanden met zonnepanelen geen gezicht. De energietransitie kan niet worden stopgezet omdat er mensen zijn die van mening zijn dat ons uitzicht erdoor wordt vervuild.

Gevolgen voor de werkgelegenheid

Wellicht mogen we in 2050 geen aardgas meer gebruiken. Werknemers bij aardgascentrales komen dan zonder werk te zitten. Op dit moment zorgt de aardgasindustrie in Noord-Nederland voor circa 20.000 banen.
Gelukkig levert de duurzame energie ook nieuwe banen op. Denk bijvoorbeeld aan de bouw van windmolenparken, de vervanging van cv-ketels door bijvoorbeeld warmtepompen en de uitbreiding van de elektrische auto-industrie. Het is echter niet zeker of de duurzame industrie voldoende nieuwe banen oplevert. Vergelijk energie als je zeker wil weten dat je niet te veel geld betaald voor je energie.